עבודת הסמינר היא העבודה החשובה ביותר שתגישו לאורך הלימודים שלכם. בשונה ממטלות אחרות המבקשות לבחון אתכם אך ורק על הידע שלכם, העבודה הסמינריונית דורשת מכם לא רק להפגין ידע, אלא גם לגלות בקיאות בדברים הבאים:
- הגדרת שאלת מחקר וראשי פרקים
- איסוף חומרים, קריאתם וסיכומם
- בקיאות בכללי הכתיבה האקדמית
- ידע בכללי הציטוט (בגוף העבודה ובביבליוגרפיה)
- כתיבת פרק מבוא וסיכום וכן הלאה
אחד החלקים החשובים ביותר בעבודת הסמינר שלכם, גם אם כעת נדמה לכם שאין זה כך – הוא המבוא. המילים הראשונות שיקרא המרצה שלכם יהיו המילים שנכתבו בפרק זה, כך שחשוב להשאיר רושם טוב, לעורר סקרנות ולייצר ציפייה.
בפרק המבוא שלכם, יהיה נכון שתשימו את הדגש על הדברים הבאים:
- מהו נושא העבודה שלכם
- הצגת שאלת המחקר
- מהי מטרת העבודה
- באילו כלים השתמשים בכדי להשיב על השאלה
פרק המבוא: מדוע הוא פרק חשוב כל כך בעבודה שלכם?
אפשר לדמות את פרק המבוא ועבודת הסמינר, לטריילר של סרט ולסרט עצמו. כידוע, המון פעמים מה שיגרום לכם לרכוש כרטיס לסרט בקולנוע הוא הפרומו.
ממש כמו פרק המבוא, כך גם הפרומו לסרט קצר מאד, אך הוא מעניק לכם טעימה ממה שעתיד לבוא.
במילים אחרות? או שתצאו סקרנים ותרצו לראות את הסרט, או שתגיבו בשביעות רצון בינונית.
פרק המבוא שלכם הוא הטריילר לעבודה הסמינריונית שלכם! לכן, חשוב שתשקיעו כמה שיותר ביצירת מבוא מעורר ומסקרן, שיהיה לשער הכניסה אל תוך העבודה שלכם.
המבוא לא צריך לכלול אך ורק פרטים יבשים ואינפורמטיביים אודות הנושא שלכם, אלא שתוכלו גם ליצוק את הדברים הבאים:
- מדוע חשוב לחקור את הנושא הספציפי
- מהי הזיקה שלכם לתחום/לנושא/לשאלה
מבנה המבוא: הצגת שאלת המחקר ורקע כללי על הנושא
בפרק המבוא יהיה נכון להציג את הרקע לנושא העבודה שלכם ואת שאלת המחקר. ניקח לדוגמא את שאלת המחקר הבאה: האם הרפואה הסינית תוכל להחליף בעתיד את הרפואה המערבית? לפני שאתם מעניקים טעימה משאלת המחקר שלכם, יהיה נכון לכתוב בקצרה על הרפואה הסינית ועל הרפואה המערבית:
- מהי המשמעות של כל רפואה
- במה מאמינה כל שיטה
- עד כמה עושים בכל שיטה שימוש כיום
- איך כל רפואה התקבלה בעבר ואיך מתקבלת כיום וכדומה
לאחר מכן, תוכלו להתמקד בשאלה הספציפית שלכם, ולהרחיב אותה מעט. מטרת ההרחבה היא לא להשיב עליה, אלא לעורר ציפייה לקראת החיבור שלכם. הרקע שאתם נותנים תחילה יכול לכלול ציטוטים של הוגים או חוקרים או מודלים שונים, אך גם תוכלו ליצוק את נקודת מבטכם. בכדי שהמבוא שלכם אכן יהיה מסקרן, כדאי לשזור בו המון שאלות פתוחות, כאשר המענה עליהן יגיע בהמשך העבודה.
בפרק המבוא תוכלו להציג גם את הכלים בהם עשיתם שימוש לטובת המענה על השאלה שלכם: קריאת ספרות מחקרית, תישאול של מטופלים שניסו כל אחת משיטות הרפואה, צפייה בסרטונים וכן הלאה.
היקף המבוא: מעמוד אחד לשלושה עמודים
עבודה סמינריונית נכתבת בהיקף ממוצע של בין 22 עמודים ל-30 עמודים. היקף העבודה תלוי דרישות המרצה, הפקולטה בה אתם לומדים וסטנדרט מוסד הלימודים שלכם. המבוא יכול להיות כתוב בעמוד אחד בלבד, אך הוא גם יכול להגיע לשלושה עמודים.
כידוע, מה שחשוב בעיקר הוא האיכות ולא הכמות, כך שחשוב לשים לב כי אינכם “מעבים” את המבוא רק בכדי להפוך אותו ארוך יותר.
מה חשוב לדעת? את פרק המבוא יש לכתוב בסוף כתיבת העבודה, ולא בתחילת הדרך. למרות שזהו הפרק הפותח, לטובת כתיבתו עליכם לסיים את כל מלאכת הכתיבה.