תכנית עסקית היא הבסיס לקיומו של כל עסק ללא קשר לגודלו או לתחום עיסוקו.
הכנת תכנית עסקית
עסקים רבים נעזרים ביועצים כלכליים, עסקיים או חברות כלכליות המתמחים בהכנת דוח מסוג זה.
לצורך הכנת התכנית העסקית הכוללת בתוכה גם את דוח תזרים המזומנים השנתי וגם את התקציב השנתי, היועצים מנתחים עם בעל העסק את הנישות השונות שיפעלו בעסק על כל רבדיו ובהתאם לנתונים הפיננסיים הספציפיים, הם בונים את הדוח שהוא אקוטי לפעילות העסק ולמוניטין שלו.
הקמת עסק חדש
הקמת עסק חדש היא אחריות רבה ולאור העובדה שעסקים חדשים רבים נופלים תוך פרק זמן קצר, יש לתכנן היטב כל מהלך, לחשוב על כמה אופציות ולהכין תכנית עסקית לפני פתיחת העסק.
חשוב לפעול על פי התכנית ולא לסטות ממנה כדי להצליח, להגיע לרווחיות ולהישגים כלכליים.
עסקים שלא הכינו תכנית עסקית בעת פתיחת העסק, יכולים להכין אותה גם בשלב מאוחר יותר ולאחר מכן להפעיל את העסק בהתאם להנחיות הללו.
מטרות התכנית העסקית
גורמים פיננסיים רבים כמו בנקים וגורמים חוץ בנקאיים מבקשים דוח זה כדי להבין את הפעילות העסקית, דפוסי העבודה, צפי ההכנסות, ההוצאות, קשרים עסקיים ועוד.
הכנת התכנית העסקית מבעוד מועד לא תעכב הליכים אקוטיים כמו קבלת מימון עד הכנת הדוח הנחוץ.
תחומי העיסוק
התכנית מפרטת את תחומי העיסוק לדוגמה ייצור מוצרי מזון, שיווק ומכירה לקמעונאיים או ישירות לצרכן ומתן הסברים מלאים על צורת ההתנהלות.
המידע מקיף גם את מערך ההכנות לצורך ביצוע הליכי הייצור כמו נושאי רכש, לוגיסטיקה שינוע, יחסי ציבור, פרסום, מיתוג המוצר ועוד.
מערך ניהול העסק
ההנהלה קובעת מה יהיה המבנה הארגוני, אם הישות המשפטית תהיה חברה בע”מ, שותפות או עוסק מורשה.
מי ינהל את העסק ומי יהיה אחראי על תחומי הפעילות השונים לדוגמה מנהל שיווק, מנהל ייצור, מנהל כספים וכו’.
פרטים על כמות השכירים שיועסקו בתפקידים שונים, רמות השכר של כל אחד מהם ואומדן סך ההוצאות החודשיות עבור השכר וההוצאות הנלוות כמו פנסיה, מס הכנסה ועוד.
מחקרי שוק
חשוב לבחון את התנהלותם של המתחרים בהיבטים רבים כמו נראות המוצרים המתחרים, העלויות לקמעונאים ולקהל הרחב, מידע על המכירות באינטרנט, חוות דעת של הלקוחות ועוד.
בזכות מידע אקוטי זה אפשר לנתח את השוק ולקבל החלטות על צורת ההתנהלות הבטוחה עבור העסק החדש.
תוצאות המחקר וההשלכות על הפעילות העסקית יפורסמו בתכנית העסקית.
הלוואות ומימון בתכנית עסקית
בתכנית יצורף מצד אחד אומדן ההכנסות בחודשים השונים בהתאם למועד פתיחת העסק, העונתיות, החגים וכו’ ומצד שני פירוט של העלויות הקבועות והלא קבועות החודשיות של העסק, שכר דירה, שכר עובדים, רכישת פס ייצור, מחשוב, הוצאות לא צפויות וכו’.
בהתאם לתחשיב זה, בעל העסק יקבל החלטה אם לבקש מימון מהבנק, מגורמים חוץ בנקאיים או מקרנות בערבות מדינה.
ללא מימון ראשוני לא יוכל העסק לפעול עד מועד קבלת ההכנסות הראשונות ולכן התכנית העסקית המראה את כל התמונה תוגש לגורמים הפיננסיים.
סיכום מנהלים
סיכום רעיוני של כל התכנית בנימה אישית של בעל העסק המפרט את החזון, התחושות שלו לגבי הצלחת המיזם הסיכויים וגם הסיכונים בראיית העולם שלו.
מימוש החשיבה באמצעות אסטרטגיה עסקית שהיא המתאימה ביותר לניצול המומנטום והכישורים העסקיים הקיימים בידיו ובידיהם של העובדים המיומנים.
ההסבר כולל את שלבי הפעילות העסקית הכוללים גם קבלת הלוואה בערבות מדינה לצורך רכישת ציוד ועבודה עקב בצד אגודל בהתאם להחלטות הרשומות בתכנית העסקית.
ראו גם: הכנת מצגת מקצועית