הערכת שווי חברה נועדה לתת לבעל העסק ערך נכון של העסק שלו שבנה בדרך כלל במשך שנים רבות שבהן הרחיב את מעגל הלקוחות, שיפר את שיטות העבודה ויצר לחברה מוניטין של עסק אמין ומקצועי. והיא נועדה גם עבור הקונה שהחליט לרכוש עסק מסוים והוא מעוניין לשלם סכום הוגן התואם את ערכה הממשי שיניב עבורו בעתיד רווחים נאים ולא לשלם סכום שהוא הרבה יותר מערכה האמתי של החברה.
שוויה של כל חברה בנוי מפרמטרים רבים. חישוב של מלוא נתוני העבר תוך ביצוע אומדן עתידי יחד הוא השווי הנכון של החברה.
הערכת שווי חברה מתבססת על נתוני האמת של פעילות החברה המופיעים במאזניה ונובעים מסך הכנסותיה, הוצאותיה והרווח הגולמי והתפעולי. את ערכם של הנתונים המשתנים והעתידיים אין לדעת במדויק היות שהם תלויים באירועים עתידיים, בתנודות השוק, באופן ניהולה של החברה על ידי ההנהלה החדשה ובגורמים נוספים.
שיטת הערכת הנסים
אם אדם מחליט לסגור את העסק שלו, הוא יבצע חישוב של שווי נכסי החברה מול ההתחייבויות העתידיות שלה וכך יקבל את שוויה. הנכסים הם ממון, ערך המניות, ציוד, נכסי נדל”ן, חוזי עבודה עם לקוחות וחובות של לקוחות שטרם שולמו. ההתחייבויות הם גובהם של לוחות הסילוקין לבנקים בגין הלוואות וחובות לגורמים אחרים כמו ספקים והלוואות חוץ בנקאיות. מכיוון שהנכסים הללו מסוגלים להמשיך ולייצר הכנסות ורווחים גם בהמשך ולכן יש לחשב אותם על בסיסי הנתונים הממוצעים במשך השנים הקודמות.
בנוסף לכך, קיימים בכל חברה נכסי ידע, מוניטין, כישורי עובדים, ניסיון, ידע רב שאינם מוחשיים וקשה לקבוע את ערכם המדויק, כמו כן שיטות עבודה ייחודיות, קשרי מסחר עם לקוחות וספקים, תוכנות, מוצרים ייחודיים ועוד.
היועצים הפיננסיים המתמחים בעריכת דוחות של שווי חברות, יודעים איך לכמת את נכסי הידע ולתת להם את השווי ההגיוני במסגרת שוויה הכללי של החברה.
רווחים עתידיים של החברה
עסק פעיל הנמכר AS IS ממשיך לייצר הכנסות על פי שיטת העבודה שהייתה נהוגה בעבר. הבעלים החדשים יכולים לחשב את פרק הזמן שייקח להם על פי עבודתו של העסק במתכונתו הקודמת, להחזיר את הכספים שהשקיעו ברכישת העסק (ROI).
שיטת החישוב של הערכת שווי חברה
בודקים אך סך הרווח הנקי על פי דוחות הרווח וההפסד של החברה בשלוש השנים האחרונות . מבצעים אומדן הגיוני של הרווח בשנה הקרובה על בסיס נתוני העבר, עם תוספת של הכנסות או הקטנת הכנסות עקב כניסה של ההנהלה החדשה והשינויים שהיא תבצע, כך מחשבים את פרק הזמן שיידרש כדי להחזיר את ההשקעה הראשונית ברכישת העסק.
שיטת מכפיל הרווח
כדי להעריך שווי חברה על פי מכפיל הרווח יש לדעת מהו המכפיל הנכון והריאלי התואם את הפעילות בחברה. מכפילים את כל רווחי החברה לפני תשלומים מיסים וריביות במכפיל הרווח.
בנוסף לכך, רצוי להביא בחשבון את שווים של עסקים אחרים העוסקים בתחום זהה או קרוב שנמכרו לאחרונה והנתונים על ערך המכירה פורסמו בכלי התקשורת. הנתונים הללו יתנו אומדן נכון של שווי החברה.
שיטת מכירת העסק החי
שיטת מכירת העסק החי היא השיטה המקובלת ביותר שעל פיה מחשבים את שוויה של החברה. בחישוב זה מבצעים תחשיב עתידי של הכנסות החברה כשבסיס התחשיב הם נתוני העבר. המשקיע מבצע כך אומדן של רווחיו העתידיים בהתחשב בכספי ההשקעה שהוא השקיע וישקיע בשנים הקרובות כדי שהעסק ימשיך לפעול בשיטה המוצלחת שקיימת כעת והוכחה כשיטה טובה ויעילה וגם ימשיך לייצר הכנסות ורווחים לאורך שנים רבות.
על פי שיטה זו רווחי השנה האחרונה בספרי החברה בתוספת ערכו של הציוד אם יוצע למכירה, הוא שווי החברה.
אולי יעניין אתכם לקרוא על: