כיזמים צעירים שמתכננים את העסק הבא או כאלו העומדים בראשו של עסק פעיל, אתם נדרשים לכתוב לא אחת תוכנית עסקית. מדובר על מסמך שדרכו אתם מתווכים את הרעיונות שלכם, הבדיקות שביצעתם, סקירה של המתחרים, אסטרטגיות שיווק נכונות ומקורות המימון האפשריים. תוכנית עסקית משרתת אתכם גם ברמה הפנים ארגונית, אך לרוב היא נכתבת לטובת הצגת המתווה הכללי בפני מממנים שונים.
לפניכם, חשיבותה של כתיבת תוכנית עסקית וגם כל מה שתוכנית עסקית טובה צריכה לכלול בתוכה:
תוכנית עסקית – האם גם אתם צריכים אותה?
התוכנית העסקית מפגישה אתכם לא רק עם רעיונות, אלא גם עם מספרים ואסטרטגיות פעולה ברורות. התוכנית העסקית רלוונטית במקרים הבאים:
- יזמים צעירים המעוניינים להקים עסק חדש
- חברות פעילות שעובדות על מוצר או שירות חדשים
- כתיבת תוכנית לטובת קבלת תקציב מגורמים בתוך הארגון/מימון חיצוני
תוכנית עסקית שכתובה בצורה בהירה ועקבית, מאפשרת גם לכם לקבל שיקוף אודות טיב המהלכים שאתם רוצים לבצע. לפני כתיבת התוכנית, מה שיש בידכם ובראשכם הם בעיקר רעיונות. התוכנית העסקית מאגדת את כל אותם רעיונות והופכת אותם למוצר מגובש ומעוצב. היתרונות של התוכנית העסקית:
- צמצום סימני השאלה והפיכתם לסימני קריאה
- בוחנים לעומק עלויות, צפי הכנסות וצפי רווחים
- סקירת השוק והמתחרים – איך נראה השוק אליו אתם עתידים להיכנס?
- בשורה התחתונה: האם כלכלי לתרגם את "התוכנית" לעשייה?
מה כוללת תוכנית עסקית טובה?
1.הצגת המוצר/שירות
ראשית, יש לתאר בצורה נרחבת את המוצר או השירות הרלוונטיים. צאו מנקודת הנחה כי מטרתה של התוכנית העסקית היא בעיקר למכור. לכן, הדגישו את התועלות של המוצר שלכם, על איזו נקודת כאב הוא עונה ואיך הוא עתיד לשדרג משמעותית את איכות חייהם של אלו שירכשו אותו.
2.המבנה הארגוני והצגת הצוות הניהולי
גם אם התוכנית העסקית מיועדת למטרות פנים ארגוניות, אל תדלגו על השלב הזה. חשוב מאד להציג את המבנה הארגוני ואת בעלי התפקידים הרלוונטיים לטובת הוצאת המהלכים לפועל. חשוב מאד שמאחורי כל רעיון יהיו פנים גלויות. משקיעים חיצוניים לדוגמא, רוצים לדעת היכן מושקע הכסף שלהם, מיהו ההון האנושי ואיך ניסונו יכול לתרום להצלחה.
3.הגדרה ברורה של מטרות ויעדים
השקת מוצר או שירות ללא מטרה ברורה? אין כזה דבר. עליכם להציג את המטרות הכלכליות שלכם. לדוגמא: בעוד שנה נהיה שווים X, הצפי הוא שבעוד חמש שנים כבר נהיה שווים Y. מובן כי המטרות חייבות להיות מבוססות על מחקרים והיכרות עם השוק, ולא להיות ייצוג של משאלת לב תמימה.
4.האם יש לכם מתחרים?
המון פעמים ישנו רצון לטשטש את המתחרים בתוכניות עסקיות, אך אין באמת סיבה. היכרות עם מתחרים לא אמורה להחליש אתכם, אלא דווקא להעצים אתכם וליצור בידול ברעיון שלכם. הדגישו בתוכנית העסקית את מצב השוק והמתחרים, כמה הענף שלכם מכניס בכל שנה, מיהו קהל היעד ואיך נראים המספרים של אותם מתחרים.