כל סטודנט הנרשם ללימודי תואר ראשון – באוניברסיטה או במכללה, נדרש להגיש לאורך הלימודים עבודת סמינר. בהתאם לפקולטה ודרישות מוסד הלימודים, לעתים הדרישה היא ליותר מעבודה אחת. ישנם שלושה סוגים שונים של עבודות סמינריוניות:
- עבודת סמינר עיונית
- עבודת מחקר איכותנית
- עבודת מחקר כמותנית
לרוב, את עבודת הסמינר יש להגיש בשנה האחרונה ללימודים, כאשר הסטודנט אמור ליצוק את הידע שהוא צבר בהגדרת שאלת מחקר, קריאה וסיכום של מאמרים, ניסוח על בסיס יסודות הכתיבה האקדמית ועמידה בזמנים. העבודה הסמינריונית מסתמנת כמטלה המאיימת ביותר על הסטודנטים, אך בעת שמבינים ממה היא מורכבת ובעת שנערכים להכנתה מספיק זמן מראש – מגלים כי מדובר על דרך מעשירה, מלמדת, מהנה ומספקת.
לפניכם, כל התשובות לשאלות שלבטח גם אתם שאלתם את עצמכם לא אחת באשר לעבודה הסמינריונית:
במה שונה עבודת הסמינר מכל מטלה אחרת?
לאורך לימודי התואר, נדרשים הסטודנטים בעיקר להפגין ידע. את הידע הזה יש ליצוק בכתב על דף המבחן, כאשר המרצים והמתרגלים בודקים דבר אחד בלבד: בקיאות בחומר. לדוגמא: במידה ואתם לומדים בפקולטת מדעי הרוח ויש לכם מבחן בפילוסופיה, אתם נדרשים לשנן מודלים, הוגים ורעיונות, וכך מתבססת הלמידה שלכם לקראת המבחן.
העבודה הסמינריונית לעומת זאת לא מבקשת רק לבחון אתכם על הידע שלכם, אלא גם על עוד המון דברים אחרים:
- בקיאות בחומר הנלמד במסגרת הקורס
- איסוף מידע אקדמי רלוונטי
- יכולת לסכם מאמרים ולחלץ מהם את העיקר
- יכולת הסקנת מסקנות
- יכולת להביא עצמכם לידי ביטוי בכתיבה אקדמית
- הגדרת שאלת מחקר ראשית ויצירת ראשי פרקים
- ביסוס טענות משכנעות
- הבעת דעה אישית / ביקורתית על הנושא

איך מנסחים שאלת מחקר ומי יכול לסייע לכם?
ישנן פקולטות המכתיבות לסטודנטים נושאים ברורים למחקר, בעוד ישנן פקולטות בהן נושא המחקר וכך גם שאלת המחקר, נבחרים על ידי הסטודנט בעצמו בהתאם לתכני הקורס. לדוגמא: סטודנט הלומד בפקולטת מדעי החברה בקורס על הסכסוך ישראלי-פלסטיני, יוכל לבחור בשאלת מחקר הרלוונטית לתכני הקורס.
שאלת המחקר חייבת להיות בעלת זיקה לתכני הקורס שלמדתם. לכן, המרצים דורשים מכם להגיש כמה הצעות מחקר, כאשר בפגישות אישיות עוברים על הנושאים ובוחרים יחד את השאלה המתאימה ביותר. חשוב שתגדירו שאלת מחקר שאכן מעניינת ומסקרנת אתכם, שכן היא זו שתלווה אתכם לאורך כל העבודה.
עבודת הסמינר משפיעה משמעותית על ציון התואר שלכם
ציון התואר הסופי שלכם בנוי על פי ממוצע. לאורך הלימודים, אתם נרשמים לקורסים שונים כאשר הצלחה בכל קורס מזכה אתכם במספר שונה של נקודות זכות. מאחר וקורס הסמינר נלמד בהיקף שעות רחב יותר, הציון הסופי שתקבלו ישפיע גם במשקל רב יותר על ציון התואר הסופי. זו הסיבה כי חשוב מאד להשקיע בעבודה, להיצמד לחוקים והכללים של הכתיבה האקדמית, ולהכין לעצמכם לו"ז מפורט שיאפשר לכם לעקוב אחר כל המשימות שלכם.
כמה זמן לפני הגשת עבודה מתחילים לעבוד עליה?
כאמור, עבודת הסמינר היא בסופו של דבר מטלת הסיום שלכם בקורס שלמדתם. במקום להשיב על מבחן בכיתה או מבחן בית – עליכם להגיש עבודת מחקר שנכתבה על ידכם. קורס ממוצע באוניברסיטה אורך בין 4 ל-5 חודשים, כך שטכנית תוכלו להתחיל להעלות רעיונות ולאסוף חומרים כבר במפגש הראשון בסימסטר. כן חשוב לדעת כי המרצה שלכם חייב לאשר את נושא הקורס שלכם, כך שסדר הפעולות צריך להיות הסדר הבא:
- עלו רעיונות אפשריים למחקר בהתאם לנושא הקורס
- הציגו מספר אפשרויות בפני המרצה שלכם
- קבלו אישור על הנושא
- צאו לדרך עם איסוף חומרים, הגדרת ראשי פרקים וכן הלאה
זמן העבודה הממוצע על עבודת הסמינר שלכם תלוי גם במועד ההגשה כפי שהוא מוגדר. במצטבר, תוכלו לעבוד על הסמינר שלכם לאורך תקופה של בין 5 חודשים ל-8 חודשים.
היקף עבודת הסמינר – מה חשוב לדעת?
לא ניתן לקבוע מראש מה יהיה היקף העבודה שלכם. כל מוסד לימודים וכל פקולטה מגדירים כללים אחרים. כן אפשר לומר כי במרבית המקרים העבודה נכתבת בהיקף של בין 25-30 עמודים. זיכרו תמיד כי איכות התוכן חשובה מהיקף העבודה, כך שבשום אופן לא מומלץ למרוח פסקאות ולעבות את העבודה בצורה לא טבעית רק בכדי להגיש עבודה בהיקף גדול יותר.
אז איך בנויה העבודה הסמינריונית?
בקצרה – עליכם להגדיר שאלת מחקר שתוביל את העבודה שלכם. על בסיס שאלה זו אתם יוצקים את כל השאר. אחרי קבלת האישור על הנושא, יהיה עליכם להגדיר בין 6-10 ראשי פרקים. כל ראש פרק הוא בעצם תת נושא לשאלת המחקר שלכם, עליו תרחיבו בחיבור המרכזי.
בכדי לבסס את הטענות ולהשיב על השאלה שהגדרתם, יהיה עליכם לקרוא מאמרים (ולעתים גם לבצע שאלונים), ואת המסקנות שלכם תיצקו בהדרגה אל תוך העבודה. העבודה שלכם צריכה לכלול בנוסף:
- שער עם השם שלכם, שם המרצה ושם הקורס
- פרק מבוא
- ליבת העבודה
- פרק סיכום
- ביבליוגרפיה